Lakóépületek

Életünk fontos döntése amikor új házat építünk, bővítünk, felújítunk, vagy átalakítunk. Azon túl, hogy ez jelentős anyagi megterhelést jelent, hosszú időre meghatározzuk, hogy milyen körülmények között fogunk élni, dolgozni, illetve mennyire fogjuk jól érezni magunkat új környezetünkben. Nem mindegy, hogy az épülettől csak a mindennapi alapvető igényeink kiszolgálását várjuk, vagy szeretnénk, ha valami olyan készülne, ami megfelelően karakteres módon tükrözi, kifejezi a használó egyedi jellemét is.

A megbízó és az építész első találkozásakor tisztázásra kerülnek az igények és lehetőségek, kialakul a tervezési program, amely alapján elkészül majd a vázlatterv. Lehetőség szerint a megrendelő már az építésszel való első találkozásra hozza el az építéssel érintett ingatlan hivatalos térképmásolatát. Az építési helyszín szemrevételezésekor felmerülhetnek a tervező részéről külön kérések, pl.: a tervezéshez szükséges geodéziai felmérés készítése lejtős terep esetén stb..

Amennyiben a vázlatterv elnyerte a megrendelő tetszését, elkészítjük az építési engedélyezéshez az építészeti rajzokat, ill. elkészítjük és beszerezzük az egyéb szükséges dokumentumokat (statikai számítás, energetikai számítás, gépészeti műleírás, tűzvédelem, kéményseprő nyilatkozat stb.) is.

Az épület további sorsát is nyomon követjük, fontosnak tartjuk, hogy az általunk tervezett épületek a tulajdonos igénye szerint, tervek szerint készüljenek el. Ennek érdekében tervezői művezetés, vagy műszaki ellenőrzés keretében segítjük a kivitelezést, a használatba vételig.

Középületek

Középületek tervezése talán az egyik legnehezebb feladat. Az épületeket általában sokan használják, akár többféle célra is, ezért sokféle szempontnak kell megfelelnie egyszerre. Funkció szempontjából egyértelmű, de rugalmas legyen, tegye lehetővé az akadálymentes használatot, komfortos legyen, esztétikus kialakítású, készüljön tartós anyagokból, a fenntarthatóság és működtetés költségei alacsonyak legyenek. Kialakítása, megjelenése bírjon tartalommal, legyen kifejező, de ne hivalkodó. Ekkor még csak az alapvető követelményekről beszéltünk, a jogszabályi előírások betartása csak ezután jön.

Középületeink korszerűsítése, felújítása során is lehetőség van a fenti szempontok újbóli átgondolásra. Az energetikai korszerűsítések elengedhetetlenül fontosak legtöbb mai meglevő középületünknél, 2019-től pedig már az újak is közel nulla energiaigényű épületként építhetők.

A korszerűsítéssel akár megváltoztatható (amennyiben szükséges), kiegészíthető az épület funkciója, megjelenése, használata. Ha ráköltjük a pénzt a felújításra, akkor nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük! Hosszú évtizedekre határozzuk meg épületeink jellemzőit a fenntartástól a megjelenésig. Mindenképpen javasolt ennek részletes átgondolása és tervezése, hogy több év múltán is büszkén vállalhassuk döntésünket.

Ipari épületek

Ipari épületek tervezésében többéves tapasztalattal rendelkezünk, referenciáink között megtalálhatóak gyártócsarnokok, raktárcsarnokok, telephelyek, biogáz üzem. A tervezésnél fontosnak tartjuk, hogy a funkció kielégítésén túl olyan építészeti-esztétikai eszközöket is alkalmazzunk, amelyek csak (esetleg) minimális többlet költséggel járnak, de a végeredmény egyedi legyen. Az épület ezáltal jelzi is a Megrendelő igényességét vevői felé, valamint a mindennapokban is kellemes környezetet biztosít. Az elsődleges természetesen a funkció, a használhatóság, mindezek mellett a dolgozók alapvető szükségleteit is szem előtt kell tartani, ez hozzájárul a sikeres működéshez.

Az előkészítés beépítési vizsgálatokkal, látványtervekkel, kimutatásokkal készül, elősegítve a további lépéseket. Az engedélyezéssel kapcsolatos valamennyi teendőt összefogjuk, és ellenőrizzük, elősegítve ezzel a gyors, és hatékony ügyintézést.

A tender tervek a kivitelező kiválasztását segítik elő, részletesebb tartalommal és költségvetési kiírással. A kiviteli tervek a szükséges részletességgel készülnek, biztosítva, hogy az építés az előre meghatározott feltételek szerint történjen.

Műszaki ellenőrzéssel, vagy tervezői művezetéssel is segítjük az épületek terv szerinti megvalósulását.