Előkészületek

Fontos, hogy megfelelő forrásból tájékozódjunk, milyen lehetőségeink vannak az energiatakarékos építkezésre. Rengeteg tévhit és féligazság kering a passzívházakról is az interneten és a köztudatban, ami általában a tájékozatlanságnak tudható be. Komoly érdeklődőknek szívesen adunk tanácsot, válaszolunk kérdésükre, hogy minden részletet megismerve hozhassák meg döntésüket. Fontos tudni azonban, hogy 2020-tól a vonatkozó EU irányelv és a hazai rendeletek szerint is csak “közel nulla energiaigényű” épületeket lehet majd építeni. Ezek a szabályozások gyakorlatilag a passzívházak építését engedik majd meg (vagy passzívház közeli házakét), ami azt jelenti, hogy az értéktartás szempontjából a passzívház jóval kedvezőbb tulajdonságú már ma is.

Döntés és tervezés

Miután kellően tájékozódtunk a műszaki és anyagi lehetőségekről, meghozzuk döntésünket. Javasolt tervező szakemberrel való kapcsolatfelvétel, már a telek megvásárlása előtt. Ez segítheti akár a költségtakarékos építést is a tájolás szempontjából.

A vázlattervek is úgy készülnek, hogy közben már az épület energiamérlege vizsgálatra kerül. A vázlattervek elfogadása után készülnek az engedélyezési tervek, ahol a szükséges PHPP (Passivhaus Projektierung Packet) energetikai számítások is véglegesítésre kerülnek. A kiviteli tervezés során részletes kidolgozásra kerülnek a tervrajzok, feltűntetve minden szükséges anyagot és műszaki megoldást.

Előminősítés

Az engedélyezési terv fázisában kerül benyújtásra (igény esetén) a darmstadti Passivhaus Institut felé az előminősítési terv. Ez kellő részletezéssel tárgyalja a kialakítást, külön részletrajzokkal, műszaki megoldásokkal. Az intézet munkatársa átnézi a beadott dokumentációt, és felhívja a figyelmet az esetleges hibákra/hiányosságokra. Ezek korrekciója után kiadásra kerül az előminősítés, amely biztosítja, hogyha terv szerint készül az épület, akkor meg fogja kapni a végleges minősítést. Az engedélyezési terv ezután kerül benyújtásra.

Kivitelező kiválasztása

Ahogy egyre energiatakarékosabb épületeket építünk, egyre fontosabbá válik a precíz munkavégzés, nem mindegy tehát, hogy kit választunk ki arra, hogy házunkat felépítse. Lehetőleg olyat válasszunk, aki már rendelkezik megfelelő referenciákkal és igényességgel. Többszörösen igaz lehet az, hogy az olcsóbb drágább.

Kivitelezés, műszaki ellenőrzés

Különösen fontos a kiviteli tervek alapján történő építés, valamint a munka folyamatos műszaki ellenőrzése. Az ellenőrzést is csak olyanra bízzuk, aki tudja, hogy mit jelent az, hogy passzívházat építünk.

Minősítés

Az épület elkészültekor a szükséges mérések és vizsgálatok lebonyolítása után kerül kiállításra a passzívház minősítés, amennyiben minden terv szerint készült. Ha eltérés van, akkor azok figyelembe vételével módosításra kerül a számítás, majd ellenőrzésre Amint a leírtakból kiderül, a minősítés nem csak egy papír, hanem minőségbiztosítás is egyben, ami a megrendelőnek garantálja, hogy azt fogja kapni, amit megrendelt.